Tradycyjne gofry z bitą śmietaną

Niemal każdy uwielbia desery. Szczególnie jeżeli są to desery z bitą śmietaną. Od dłuższego czasu często na polskich stołach królują… gofry. Mięciutkie, pyszne, najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe. Gofry kojarzą się przede wszystkim z wakacjami i lodziarniami, gdzie można je kupić. Ale nie musimy jechać na wakacje nad morze, aby zjeść wyśmienitego gofra z bitą śmietaną. W zupełności wystarczy gofry przygotować w domu. To wcale nie takie trudne. Co będzie nam potrzebne? Na około 12 gofrów należy przygotować 0,5 kg mąki, 2 jajka, pół szklanki cukru, jedną trzecią kostki margaryny do pieczenia (albo masła), 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Na początek należy stopić margarynę, a następnie ją ostudzić. W czasie kiedy margaryna będzie stygnąć, należy do wysokiego naczynia wsypać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka oraz cukier. Do tego trzeba dodać pół szklanki wody (może być nawet gazowana). Z ilością wody nie należy przesadzać. Trzeba je dodać na tyle, aby ciasto było bardzo gęste. Do tego dodajemy zimną już margarynę. Wszystko trzeba zmiksować, a na koniec dodać ubite białka. To wszystko należy wymieszać łyżką – bardzo delikatnie.

Po przygotowaniu ciasta należy rozgrzać gofrownicę. Należy posmarować ją delikatnie olejem. Dzięki temu zapobiegniemy temu, aby ciasto przylepiało się do gofrownicy. Gofry należy piec do lekkiego zarumienienia. Tak przygotowane gofry najlepiej smakują z owocami (świeże truskawki, brzoskwinie z puszki itd.) i oczywiście z bitą śmietaną. Bita śmietana najlepiej, aby była przygotowana samodzielnie.