Zastosowanie bitej śmietany

Bita śmietana od lat już cieszy się zainteresowaniem w polskich domach. Często znajduje się na wielu deserach, ale spożywa się ją także samą. Gdzie najczęściej „spotkamy” bitą śmietanę? Z czym Polacy lubią ją jeść najbardziej? Oczywiście, wszystko zależy od indywidualnych upodobań, jak również i od pory roku. W lecie najchętniej spożywamy lekkie desery ze śmietanką. To między innymi galaretki z owocami, same galaretki albo tylko owoce. Doskonale z bitą śmietaną komponują się świeże truskawki. Koniecznie warto spróbować takiego zestawu, gdy nadejdzie truskawkowy sezon. Gdy nie mamy jednak dostępu do świeżych owoców, warto kupić te w puszce. Brzoskwinie, ananasy czy gruszki, pokrojone na małe kawałki i polane bitą śmietaną, będą doskonałym deserem na niedzielne popołudnie.

Oczywiście, bita śmietanka doskonale pasuje do ciast. Najbardziej znany w tej kwestii zestaw to na pewno szarlotka na ciepło z bitą śmietaną. Taki zestaw znajdziemy w karcie dań niemal w każdej restauracji. Ciepły deser ma aksamitny smak i rozpływa się w ustach. Trudno wyobrazić sobie szarlotkę na ciepło bez bitej śmietanki. Bita śmietana wspaniale pasuje także do innych ciast. No i oczywiście torty! Niemal na każdym uroczystym torcie znajdziemy pięknie wyeksponowaną bitą śmietanę.

A naleśniki? Szczególnie uwielbiane przez dzieci. Puszyste, wypełnione serem, owocami albo konfiturą i z wierzchu polane bitą śmietaną. To nie tylko doskonały deser, ale również świetny pomysł na danie obiadowe na słodko (właśnie dla dzieci). Bita śmietana ma bardzo wiele zastosowań. Wystarczy tylko szczypta wyobraźni!